Programma

©Wilfried Manhaeve

Een overzicht van de geplande activiteiten voor het lopende jaar. Geen exacte wetenschap maar eerder een richtlijn van hetgeen we van plan zijn. Af en toe durft er wel iets te wijzigen, blijf ons dus volgen voor de recentste ontwikkelingen en mogelijke wijzigingen! Suggesties zijn uiteraard altijd welkom….

Programma Fotocollectief @Retina² – 2019

Iedere vierde vrijdag van de maand, behalve enkele uitzonderingen buiten onze wil om, zoals bijv. in juli (vakantie!) en december (derde vrijdag!) of als ons lokaal bezet is door een andere activiteit, vergaderen we vanaf 19u. in de kleine vergaderzaal van de Sint-Pieterszaal (boven en te bereiken via de zijkant Café Astrid) – Brugsesteenweg 309 – 8520 Kuurne. Iedereen is welkom!
Elke vergadering begint met de verkiezing van de “Foto van de maand”. Het thema is afwisselend vrij en thematisch (genre). De beoordeling gebeurt door de aanwezige leden. Foto’s moeten ingediend worden in volle resolutie tegen de aangegeven datum. Op het einde van het jaar worden alle foto’s ter beoordeling voorgelegd aan een externe jury, kwestie van eens een andere klok te horen luiden!
Bij elke vergadering kunnen er eventueel een aantal foto’s besproken worden. Leden die dit wensen mogen elke maand 1 foto ter beoordeling voorleggen. Deze foto dient, samen met het origineel en in volle resolutie, tegen de 10de van elke maand ingediend te worden.

Jaarthema 2019: maximum 10 foto’s per deelnemer. U mag uw themafoto’s indienen gedurende het ganse jaar, hetzij per afzonderlijke foto, hetzij tezamen. Wacht dus niet tot de deadline van 15 december.

Alle in te dienen foto’s moeten opgestuurd worden aan: pol.retina@gmail.com

25 januari 2019: voorstelling van ons jaarprogramma en bekendmaking van jaarthema 2019. Projectie foto’s avondwandeling Kortrijk – december 2018. Projectie van de foto’s vrij thema en opgelegd thema en top 10 van de foto’s van het jaar 2018 door onze gastjury Dirk Claeys, met aansluitend een gezellige babbel en onze Nieuwjaarsreceptie.

22 februari 2019: controle van de autofocus van uw lenzen. Door José Verschatse. Daarna een korte inleiding in Fotobeoordeling. Aan de hand van een aantal concrete voorbeelden gaan we dieper in op het degelijk beoordelen van uw en andermans foto’s. Wat zijn de algemenen regels en waarom die soms niet worden gevolgd. Door Pol Tanghe en Bernard Noffels.

15 maart 2019: onze jaarlijkse Natuurfotografie avond i.s.m.Natuurpunt De Vlasbek. Met enkele gastfotografen in de grote Sint-Pieterszaal.MetFrancis Vlieghe (met Kuurnse roots), Hans Hillewaert, Veerle Deconinck, Olivier Dochy, Hans Debruyne en Sandy Spaenhoven als gastfotografen.

17 maart 2019: bezoek aan Photo Days 2019 beurs in Brussel, waar twee van onze leden (Pol Tanghe en Bernard Noffels) voor de tentoonstelling geselecteerd zijn.

22 maart 2019: Fotobespreking. Leren beoordelen van foto’s aan de hand van objectieve en subjectieve criteria (van de technische aspecten, over beeldcomponenten tot wat je mooi vindt). Aan de hand van een 80tal geselecteerde foto’s door Pol Tanghe en Bernard Noffels werken we dit thema verder uit.

23 april 2019: Over macrofotografie – door Joost Vinckier. Inleiding in de edele kunst van de macrofotografie. Projectie speciale macrifoto’s van Veronique Vandenberghe.

24 mei 2019: avond rond het thema “Straatfotografie”.

26 mei 2019: foto-uitstap in en rond De Panne. Partners zijn welkom.

25 juni 2019: werken met thema’s en reeksen. Inleiding. Tips en trucs. Fotoprojectie “De Panne”.

In juli: geen vergadering – verlof!

23 augustus 2019: fotowandeling in Kuurne.

20 september 2019: reis- en vakantiefoto’s van onze leden.

19 en 20 oktober 2019: tentoonstelling met werk van enkele van onze leden in het Oude Gemeentehuis – Kerkstraat 10 – 8520 Kuurne.

25 oktober 2019: Over Harry Gruyaert, een belgische straatfotograaf en lid van Magnum.

22 november 2019: “Portfolio “ . Een nieuwe activiteit waarin één van onze leden een overzicht presenteert van zijn of haar werk. Wilfried Manhaeve bijt dit jaar de spits af!

20 december 20189: Pecha Cucha (nieuwe activiteit). Een aantal mensen presenteren elk 20 foto’s gedurende 20 seconden per foto voorzien van het nodige commentaar!

We plannen wellicht nog een “doe-activiteit” of “workshop” ergens in het najaar. Thema en datum moeten nog bepaald worden…! Suggesties altijd welkom.

“De moed om zekerheden los te laten is een vereiste voor creativiteit” – Erich Fromm.